22 de maig del 2012

L´Aplec de Sant Maurici


La Montse, que avui celebra el primer aniversari d´un fantàstic blog de postres, finalment m´ha convençut de les bondats  de fer un Blog : que si estàs al món, que si et comuniques, que interactues, que disfrutes molt i ....que finalment quedes enganxat.

Així doncs, avui escric el meu primer post, coincidint amb l´Aplec de Sant Maurici.

Sant Maurici és el 22 de Setembre, però a Espot des de sempre  s´ha anat a venerar el Sant a l´ermita  que porta el seu nom dos cops l´any, a la primavera ( al Maig quan la neu ho permet ) i a la Tardor el 22 de Setembre. Aquestes dates coincidien  amb el calendari agrícola, amb l´abans i el després del dur  treball de la terra



Estany de Sant Maurici i Els Encantats vistos des del Portarró d ¨Espot
 

Els veins d´Espot anàvem primer a demanar i després a agrair que la collita fos bona i l´hivern no gaire dur. Ara hi continuem anant, però la bona collita és de “ turistes” i  les preferències climatològiques  han canviat una mica.


Ermita de Sant Maurici

Imatge de Sant Maurici a l´interior de l´Ermita



Tot i tenir un origen religiós,  la festa té també un vessant social i festiu, és motiu de retrobament de la família , els amics i persones que potser veus per única vegada  a l´any. Al Prat de Pont de Pallés es fa un dinar al voltant d´un foc central on se situen  els diferents “ rocles “ i és divertit observar com les persones i les coses ( l´all i oli, el bull, la bota de vi, la botella de wiski o les ametlles garrapinyades ) van de l´un a l´altre.




Per arrodonir el dia  i com que la missa comença a la 1 del migdia pujarem a peu des del Prat de Piarró fins al Llac de Sant Maurici. Farem l´anomenada Ruta de L´Isard, apta per tothom.




Foto  facilitada pel blog reOcio 
  

Sortim del Prat de Piarró, passarem una zona de pastures on encara s´hi practica la ramaderia i seguint el riu Escrita ens endinssarem al bosc. Arrivarem a l´ermita que està anganxada a la penya, davant mateix de la muntanya dels Encantats i caminant 20 minuts més arrivarem al Llac.


 Avui però no ens podem entretenir en aquest fabulós paratge, no fos cas que arribessim tard a missa  i quedessim convertits en pedra com els caçadors de la “ Llegenda dels Encantats”

Recordeu que el 22 de Setembre és Sant Maurici, però les costelles ens les mengem al Maig, a la tardor ens haurem de conformar amb coca i vi, això sí, estaran beneits. 
Us esperem a tots !!

Camping La Torre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada